Gustav Georgson, Liberala Studenter Skåne, anser att tidiga insatser minskar behovet av vuxenutbildning och att det är slöseri med skattemedel att låta unga läsa om kurser från gymnasiet på komvux.
Patrice Soares attackerar Jan Björklund i Lundagård för att bedriva en dålig utbildningspolitik och jag kan inte annat än förskräckas över hur Sveriges utbildningsväsende kan bli utformat om det blir rödgrönt vid regeringsmakten efter den 19 september.
Viktigt är att först fastslå att ett bra utbildningsväsende på lång sikt skapar ekonomisk tillväxt och det ger i sin tur högre levnadsstandard. Vi måste alltså ha ett utbildningsväsende med hög kvalitet på utbildningen och utbildningar som är anpassade efter vad arbetsmarknaden efterfrågar.
Soares påpekar att antalet platser inom vuxenutbildningen har minskat men missar en grundläggande kursändring som regeringen genomför och till viss del har genomfört. Elever som visar tendenser på att inte klara av skolan måste få hjälp tidigare. Det kan inte vara rätt att man ska gå genom nio år i grundskola innan man får hjälp att uppnå uppsatta kunskapsmål. Tidiga insatser minskar behovet av vuxenutbildning. Självklart ska det vara tillåtet att omskola sig och kunna utbilda sig till ett nytt yrke, men det är inte ett effektivt sätt att använda skattepengar, att låta ungdomar gå grundskolan och gymnasiet för att sedan läsa om kurserna en gång till på komvux.
Alla vill inte läsa vidare på högskola, hur kan detta vara ett så rött skynke för Socialdemokraterna? Jag vill påstå att detta grundar sig i att S värderar akademisk skicklighet högre än praktisk skicklighet, dvs så tycker man att en skicklig forskare är finare än en skicklig smed. Jag värderar inte kunskap utan är övertygad om att vi behöver skickliga yrkespersoner om vi ska behålla vårt välstånd i framtiden. Därför kan jag inte se vikten av att alla elever på gymnasiet tvunget ska läsa in högskolebehörighet. Det är mycket viktigare att man kan få mer utbildning inom sitt praktiska yrkesfält.
Det kommer dessutom alltid vara möjligt att läsa in högskolebehörighet för den som inte gjort det under gymnasiet för den som vill vidareutbilda sig på högskola, precis som det kommer att vara möjligt för den som gått en ekonomiutbildning att gå en snickareutbildning och byta yrke.
Vi kan vara överens om att Björklund har ett högt arbetstempo men jag är som liberal student glad och lättad över den kursändring som svensk utbildningspolitik gjorde 2006 och är övertygad om att den kommer fortsätta även efter valet i höst.
Liberala studenter Skåne